Jak pečovat o trávník v říjnu

Po docela deštivém srpnu mě ani nenapadlo, že bude suché a hlavně horké září. Bohužel pro trávníky se to stalo. Než si řekneme, jaký plán péče o trávník nastavíme v říjnu, tak se pojďme podívat, co předpovídá ČHMÚ na říjen. Ale berme to s velkou rezervou.

Předpověď na říjen

“Nadprůměrně teplé počasí, které panuje na našem území od začátku září, bude pokračovat i po většinu října, čímž měsíc jako celek skončí teplotně nadprůměrný. Na konci října dojde k ochlazení, a poslední říjnový týden už by tak měl být teplotně průměrný. Průměrná týdenní maxima budou klesat z 22 °C na začátku předpovědního období až k 12 °C v posledním týdnu v říjnu. Průměrná týdenní minima se dostanou pod 5 °C až ke konci října. Suché období, které se udržuje obdobně jako vysokých teplot od začátku září, bude pokračovat minimálně i v následujících třech týdnech. Více srážek lze očekávat až v závěru října. Počasí v příštích čtyřech týdnech jako celek předpokládáme srážkově průměrné či slabě podprůměrné. Zde uvedená dlouhodobá předpověď je předpovědí statistické pravděpodobnosti vývoje teplotních a vlhkostních poměrů na území ČR během nejbližších 4 týdnů.” dle ČHMÚ.

Co to znamená pro trávníky?

No, pro toho kdo se trávník teprve chystá v říjnu vysít, je to dobrá zpráva, protože semena rychle vyklíčí díky vysoké teplotě půdy. Horší je, že bude muset stále často zavlažovat, protože jako při dnešních 29°C , bude povrch trávníku docela rychle vysychat.

Tipy na péči o trávník v říjnu.

Pro trávníkáře, který už svůj trávník nějakou dobu opečovává, to dle mého bude dost starostí, protože tráva se bude chovat jako v létě. Pokud bude mít dost vody, tak poroste a nebude brzdit. Proč by to dělala, sice slunce je už níž a den kratší, ale půda má pořád kolem 15°C, jasné a slunečné dny. Jak to tráva bude brzdit s příchodem zimy, to jsem sám zvědavý. Ale klidně to může způsobit trošku problémů, především v listopadu. Anebo to naopak bude pro trávník po říjnu lepší než jiné roky. Těžko odhadovat, s takovou situací jsme se ještě nesetkali.

Co by ještě trávník mohl potřebovat v říjnu

  1. Ostrá sekačka – broušení vřetenových sekaček lze objednat zde
  2. Podzimní hnojivo –Pure Autumn
  3. Půdní vylepšovač jako prevence plísně – Actino (Biovin)
  4. Posilující postřik – Power Green Condition nebo Power Green Universal
  5. Dostatečnou závlahu – jak zavlažovat jsem popsal zde

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..