Jaro je tady. A co teď s trávníkem?

To, že se v půlce března udělá teplo, není nic mimořádného, je to běžný jev. To, že se pak v druhé půlce března prudce ochladí je také běžné, v roce 2018 dokonce napadlo v Praze 5 cm sněhu. To jen tak na úvod, abych níže vysvětlil, proč není rozumné dělat v březnu ještě vertikutaci a už vůbec ne, aerifikaci trávníku dutými hroty.

Kdo se stará o trávník delší dobu systematicky, má plán hnojení, plán regenerací, pravidelně kosí, je v úplně jiné situaci než ten, kdo chce letos trávníku konečně věnovat pozornost.

Takže, ti, kdo jedou podle mého Ročního plánu, nebo Kalendáře v mobilu, nechť pokračují dále v systematické práci a dodržují termíny a vycházejí z aktuální teploty půdy 5 cm pod povrchem. V okamžiku, kdy opakovaně naměříte přes 10°C, lépe však 13°C, je skutečný začátek tady.

Pro ostatní se pokusím stručně vše vysvětlit a navést je na systematickou péči o trávník. Nemyslím tím, jen enormní úsilí a investice během dubna, ale pravidelnou pohodovou péči celý rok, včetně podzimu a zimy.

Když je vzduch teplý. skoro letní, neznamená to v březnu, že už se ohřála i půda. Dokud je půda chladná pod 10°C, tak je trávník ještě docela v klidu a příliš neroste. Měřit teplotu půdy můžete tímto teploměrem.

Pokud uděláte cokoliv s trávníkem, který se teprve pomalu probouzí cokoliv, bude velmi dlouho trvat, než se z toho vzpamatuje, nebo než vyklíčí nové osivo. Dvouděložné plevele a i nechtěná lipnice roční jsou flexibilnější než ostatní trávy a probouzí se dříve.

Když třeba uděláte intenzivní vertikutaci nebo aerifikaci trávníku v březnu, budete třeba tři týdny čekat, než se trávník zregeneruje a zacelí. Pokud to uděláte v půlce dubna, budete čekat jen týden. To platí i pro výsev.

Mezitím však může v prořezaném, prořídlém trávníku dojít k zaplevelení dvouděložným plevel nebo lipnicí roční. A tím si přiděláte opět práci.

Pokud byste dělali poslední vertikutaci v září a před tím během roku vícekrát, tak není nutné jí dělat hned na začátku jara. Mnohem důležitější je trávník nastartovat živinami, aby posílil, začal růst a odnožovat. Až bude v plném růstu a dobré kondici, je čas udělat mechanický zásah, protože se z toho mnohem rychleji vzpamatuje a snadno zacelí prořídlá místa, aniž by musel bojovat s plevelem.

Nastartovat na jaře trávník je ideální hnojivem Pure Sport&Golf, které uvolňuje dusík pozvolna a jen tolik, kolik tráva sama potřebuje. Navíc obsahuje bakterie, které pomohou zrychlit rozklad odumřelých kořenů a listů. Dalším startovačem je i je čistý kompost z hroznového vína Biovin, říkáme mu půdní vylepšovač. Tento kompost obsahuje miliardy užitečných bakterií, které mění biohmotu na humus. Díky tomu se snižuje potřeba hnojit vysokými dávkami hnojiv a trávník je trvale zelenější.

Co se týká sekání, to nemá omezení, pokud tráva aspoň trošku roste, můžete sekat, zarovnávejte trávník na něžnou výšku, aby nikde nepřerostl. Snažte se useknout pouze 1/3 délky listů. Tím trávník nebudete stresovat. A samozřejmě sekejte trávník ostrou sekačkou.

Tak snad Vám tento souhrn pomohl lépe pochopit, proč Vás odrazuji od mechanických regenerací trávníku během března.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..