Kdy je vhodný termín pro aerifikaci?

Začal duben a tím i začala trávníkářská sezóna. Letos v roce 2022 nám studená fronta přišla o 14 dní později než v jiných letech, tím pádem se startování trávníku o pár dnů zpomaluje.

Čas na regeneraci trávníku řídí počasí

A právě počasí, především aktuální teplota půdy, jsou pro začátek vegetačního období klíčové. A je jedno jestli je trávník velmi špatný nebo se jedná o udržovaný anglický pažit. Pokud se trávník teprve probouzí, nechtějme po něm hned špičkový výkon. Je to jako s naším ránem, když vstaneme z postele. Nejdřív se rozkoukáme, protáhneme se, aby se nám rozproudila krev, pak si dáme snídani, abychom doplnili energii, pak teprve většina z nás začíná fungovat naplno. A trávník to má stejné. Nejprve se potřebuje prohřát, doplnit energii, a teprve potom může pořádně fungovat, pokud tedy nezačne opět mrznout a padat sníh. Jako se stalo minulý víkend.

Časná vertikutace je rychlá cesta k zaplevelení

Mnoho zapálených, ale neinformovaných trávníkářů a dost nezodpovědných zahradníků začíná již časně v březnu s vertikutací trávníků. Březen v našich klimatických podmínkách je pro vertikutaci trávníku nevhodný. Trávník ještě neroste, takže prořezání ho prořídne a takto setrvá bez zásadní regenerace minimálně do 15. dubna. Během této doby se zásadně zvýší z narušené půdy odpar vody – trávník rychleji vysychá. Dále se pak do prořídlého porostu rozšíří plevely – hlavně lipnice roční, ale i různé druhy dvouděložných rostlin, které začínají vegetovat dříve než většina používaných trav. Výsledkem je na konci dubna zaplevelený trávník.

Praxe ukazuje, že pro trávník je ideální, pohnojit ho na začátku dubna, a vertikutaci dělat až v druhé půlce dubna. V té době jsou již teploty půdy nad 12°C, tráva intenzivně roste a tím pádem samotná regenerace po vertikutaci proběhne rychle a trávník se zacelí během týdne. Tím se eliminují veškerá výše pospaná rizika.

A kdy se tedy pustit do aerifikace dutými hroty s pískováním?

Nutno říct, že pokud trávník špatně hnojíte nebo špatně kosíte, případně oboje dohromady, tak Vás aerifikace s pískováním nespasí a nečekejte, že po ní najednou vznikne hustý anglický trávník. Tak to skutečně nefunguje. Anglický trávník vzniká celoroční poctivou systematickou prací.

Aerifikace je pro trávník nejtěžší regenerační zásah, proto bychom ho měli směřovat na období, kdy je růst trávy nejintenzivnější. A to je druhá půlka května a první půlka června, následně pak září. Ten kdo má dostatek vody a nebojí se aktivně regulovat zavlažování, může aerifikaci dělat od půlky května do konce září, v teplých oblastech do začátku října.

Rizikům aerifikace lze předejít

A proč aerifikaci nedělat hned teď na začátku sezóny, nebo v druhé půlce října? Pozorný čtenář, který si přečetl výše odstavec o vertikutaci asi už ví, ale pro jistotu to ještě shrnu.

Dutými hroty dojde k zásadnímu otevření vegetačního profilu na ploše cca 10%. Těmito dírami dojde k rychlému vysychání půdního profilu a trávník začne rychle vysychat. Pokud nemáte puštěnou závlahu, je sucho, zásadně zpomalíte jeho růst, regeneraci.

K vysychání dojde i přesto, že díry jsou vyplněny pískem. Mezi zrnky písku lépe proudí vzduch, čímž dochází sice k lepšímu vsakování srážkové vody, a přístupu vzduchu ke kořenům, ale současně než dojde k regeneraci trávníku po aerifikaci, může docházet k rychlejšímu vysychání. Proto je potřeba, aby trávník při aerifikaci byl v plném růstu a holá místa zacelil co nejrychleji. Mnohdy to řešíme tak, že aerifikujeme cca 14 dnů po aplikaci hnojiva, tím dosáhneme maximální rychlosti regenerace. Profesionální aerifikaci Vašeho trávníku si lze objednat formou služby přímo v ŠENA shopu – cenová kulkulačka je zde.

Výsledek se dostaví za pět týdnů

Je potřeba počítat, že i v ideálních klimatických podmínkách dojde po aerifikaci a za pískování, ke zhoršení trávníku po dobu cca 5 týdnů, což je doba, kterou trávy potřebují na to, aby natáhly kořeny do vzniklých děr, kde se koncentruje voda a živiny. Po těchto pěti týdnech dochází k požadovanému efektu a trávník se díky prodlouženým kořenům skokově zlepší – zhoustne a ztmavne. Stručně to popisuje tento článek.

Dělat správné věci ve správný čas je lepší, než dělat správné věci v nevhodný čas.

Kompletní aerifikace trávníku ve 4 minutách

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..