Fungicid, herbicid, insekticid – co místo nich?

Mám za cíl být mistr světa v běhu na 400 m. Dosáhnu toho tím, že budu zabíjet zaměstnance fastfoodů? Dosáhnu toho tím, že se budu fastfoodům vyhýbat? Nebo tím, že budu jíst zdravě a pravidelně trénovat?

Jak bojovat s plísněmi v trávníku, jaké volit přípravky na běžné plísně, jak se vyhnout poškození trávníku, kdy přípravek zlikviduje i něco, co trávníku pomáhá, to vše najdete níže. Tento článek Vás naučí přestat se bát skončit s ničením přírody. Článek o tom, jakou trávník dostává chemoterapii jsem napsal dříve v VAROVÁNÍ před chemoterapií.

V přírodě, i v té zahradní, probíhá mezi jednotlivými organismy normální konkurenční boj, je to přirozené. Tam, kde se něčemu daří lépe, ten má více síly a tím pádem mu ostatní těžko konkurují a postupně upadají a zanikají.

Budu-li chtít pěstovat na vodu náročnou odrůdu trávy na suchém místě, nebude se mi to zákonitě dařit. Bude mě to stát enormní úsilí a výsledek stejně nebude top. Mám-li podvyživený řídký trávník, tak stále dokola budu bojovat s náletem plevelů, protože těm takové podmínky vyhovují. To samé platí i pro plísně v trávníku, jen tam je to mnohem složitější.

Pesticidy

Kdysi se vynalezly chemické látky na hubení, které se označují PESTICIDY – což jsou:

  • herbicidy – přípravky proti rostlinám
  • insekticidy – přípravky proti hmyzu
  • fungicidy – přípravky proti houbám
  • algicidy – přípravky proti řasám
  • arborocidy – přípravky proti stromům a keřům
  • avicidy – přípravky proti ptákům
  • piscicidy – přípravky proti rybám
  • rodencidy – přípravky proti hlodvacům
  • nematocidy – přípravky proti červům a hlísticím.

Tyto vyjmenované, a ještě další pesticidy, spojuje to, že zabijí něco, aby se něčemu jinému vedlo lépe. A to je i jeden typ přístupu k péči o přírodu. Přístup zcela sobecký a bezohledný – HUBIT. Aktuální příklad, budu hubit kůrovce, protože se špatně starám o les, který kvůli tomu není schopen se ubránit proti broukům a vzniká zkáza. Ano, máme moc dusíku ve vzduchu a je sucho, to je prostě pro smrk smrtonosné. Kůrovec tuto situaci pouze využívá. Kůrovec není příčina.

Repelenty

Alternativní přístup nabízí REPELENTNÍ přípravky. Jak z názvu plyne, jejich úkolem není něco hubit, ale pouze ODPUZOVAT. Když nastříkám repelentním přípravkem mladý stromek v lese, zvětšuji jeho šanci na přežití, protože ho neokouše zvěř. Ošetřím-li repelentním přípravkem např. ARMOREX trávník, odpudím škůdce, kteří ho ničí, ale třeba i ty, kteří mu prospívají. Takže odpuzování je druhá cesta, jak zajistit, aby něco prosperovalo.

Vylepšovače

Třetí cesta, ta zcela jasně nejrozumnější je PODPOROVAT přímo to, co chceme, aby nám rostlo. To znamená, pokud se nebudu starat o trávník, to znamená, nebudu mu vytvářet vhodné podmínky, pak mi pesticidy, ani repelenty hezký trávník neudělají. Hezký trávník udělá pravidelná výživa hnojivem, kompostem, kvalitní kořenový systém, dobrá absorpce vody, správná mechanická péče, půdní vylepšovače, vhodné travní směsi.

Malá paralela, mám za cíl být mistr světa v běhu na 400 m. Dosáhnu toho tím, že budu zabíjet zaměstnance fastfoodů? Dosáhnu toho tím, že se budu fastfoodům vyhýbat? Nebo tím, že budu jíst zdravě a pravidelně trénovat?

A to je právě věc filosofie, kterou v péči o trávník již skoro 15 let prosazuji. Zdravě živit, a pravidelně trávník trénovat. Je však ještě spousta trávníkářů, kteří si myslí, že nejlepší, a zdravý trávník, se tvoří pomocí pesticidů a steroidů.

“Mám na trávníku flíček, asi to je plíseň, jakou chemii na to mám použít?” Pokud tento vzorec dokážete ve své hlavě přeměnit na toto: “Do trávníku mi pronikla plíseň. Je to signál, že je tráva v tom místě nejslabší. Má dost živin? Mám ostrou sekačku? Zavlažuji správně? Není tam moc utužená zem?”, tak máte vyhráno. Kvalita trávníku je hlavně obrázek Vaší hlavy, nikoliv sousedova plevelu, špatné sekačky, nedostatku vody. Krásný trávník je totiž ten, který máte rádi, a který se líbí Vám.

SOUHRN:

Jsou tři filozofie péče o trávník, potažmo přírodu obecně. Buď vše nežádoucí zabíjím, ale často s tím zabíjím i něco užitečného, nebo vše nežádoucí odpuzuji. Anebo podporuji a vytvářím podmínky pro to, čemu chci, aby se dařilo.

Pesticidy – hubí život

Repelenty – odpuzují

Výživa – podporuje

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..