Vybíráme vřetenovou sekačku pro 400 m2

Vybíráme vřetenovou sekačku pro běžný trávník a náročného uživatele.

Mnoho lidí se na mě stále obrací s žádostí o doporučení vřetenové sekačky. Nyní jsem se sám dostal do situace, kdy si chci pro sebe vybrat vřetenovou sekačku pro trávník o velikosti 400 m2.

Dal jsem si čas do konce března, tedy nějakých 60 dní, abych se rozhodl.

Nyní vím jedno, benzínovou sekačku již nechci. Dělá hluk, smrad a je nákladnější na provoz i servis. Takže všechny benzínové z výběru vyřazuji.

Vyřazuji také ruční vřetenové sekačky. Ani ne tak kvůli šíři záběru, ale kvůli neprakticky řešenému koši na trávu a časté absenci předního válce, nastavení výšky, komplikovanému broušení a možnosti sekat pouze 5 nebo 6 nožovým vřetenem.

Co mi tedy zbývá? Mohu vybrat elektrickou sekačku na kabel. Ale kabel je prostě 20 století. Zlobit se s kabelem, s prodlužováky, to ne.

Takže výběr se mi zúžil už jen na akumulátorové. Na trhu je nabízejí pouze tři značky – Gardena, Allett a Swardman.

Gardena je vyrábí nejdéle. Sekačka má určité omezení, z mého pohledu především v tom nepraktickém koši, v nastavování výšky a pojezdu řešeném kolečky. Ale má z těchto tří značek nejpříznivější cenu kolem 10.000 Kč. Velký problém je broušení vřetene a spodního nože a to z dlouhodobého hlediska je nevýhoda.

Allett Liberty – tato sekačka se záběrem 35 cm vznikla přestavbou Allettu Sandrigham. Je to řešení, které neurazí. Nicméně Allett tím dále drží při životě technicky nešťastné řešení pohonu zadního válce. U Allettu Liberty 35 se mi nelíbí koš, znám ho z elektrických modelů ATCO Windsor. Taktéž je nepraktické nastavení výšky pouze v 5 polohách. U pokročilých trávníkářů je toto skutečně limitující. Cena je však kolem 30.000 Kč. A to není zlé.

Allett Liberty 43 vychází z modelu Kensington, takže má praktický koš a plynulé nastavení výšky. Bohužel cena je kolem 45.000 Kč. A to se mi zdá za 8 cm záběru navíc, lepší koš a variabilní nastavení výšky trošku dost. Je nutno poznamenat, že všechny hobby modely ALLETT vycházejí ze sekaček ATCO vyvinutých v roce 1996. To znamená, technicky už jsou za svým horizontem.

A třetí značka ve výběru je Swardman, model Electra. Tato řada má záběr 45 a 55 cm, kromě hmotnosti se obě šířky v ničem neliší. O této sekačce vím v podstatě všechno, protože u jejího vývoje jsem stál. Vycházeli jsme z benzínového modelu Edwin, ale už jsme udělali krok vpřed a vyvarovali se maximálně řemenům. To je velká výhoda, zůstal totiž jen jeden řemen a použili jsme šnekovou převodovku pro pojezd, proto sekačka může i couvat. Electra má také své nevýhody – vyšší hmotnost a vyšší cena, která začíná na 55.000 Kč.

Širší výběr není. Se všemi sekačkami jsem v minulosti sekal a hlavně je servisuji, tudíž znám dobře jejich všechny dobré stránky a špatné stránky. Žádnou z nich však nemohu předem vyřadit, protože každá má něco, co stojí za zvážení. Rozhodnu se tedy 31.března, kdy Vám oznámím a zdůvodním svůj výběr.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..