Mech v trávníku

Likvidace mechu z trávníku je někdy velmi obtížná. Mechy rostou, i když jsou nízké teploty a jsou v trávníku velkou konkurencí. Díky mírně zimě 2019/2020 je mechů v trávníku nyní víc než obvykle.

Bez použití chemie (vzhledem k novým nařízením a nepovoleným chemickým přípravkům) mechy likvidujeme mechanicky vertikutací, vyčesáním, pískováním. Tyto zásahy provádíme až v době, kdy je trávník v růstu a rychle regeneruje.

Můžeme použít i podzimní hnojivo Autumn (dávka 6 kg/100m2), kdy mechová ložiska pocukrujeme. Mech za pár dní odumírá.

Aktuálně zkoušíme biologické postřiky, tak si počkejte na závěry z našich testů a doporučení.

Věděli jste, že mechy mají samčí a samičí pohlavní orgány? Že oplození může proběhnout pouze, ve vlhkém prostředí? Nejlépe za deště? Musím se přiznat, že bych se měla zase začít učit. 😊

Mechy jsou velmi citlivé na čistotu ovzduší i kvalitu srážek.

Mechorosty, mezi něž se mechy řadily, patří mezi nejstarší vyšší rostliny na souši. V novém pojetí jsou vlastním oddělením.

Na zemi známe 19-25 tisíc druhů mechů. V České republice 652 mechů.Jsou to také „pionýrské“ rostliny, což znamená, že osidlují nová prázdná stanoviště. Mechy jsou zelené rostliny, které mají výraznou schopnost zadržet vodu. Pohlavní orgány vyrůstají na vrcholu lodyžky.

Samčí spermie mají bičíky, které se pohybují velmi dobře ve vlhkém prostředí, nejlépe za deště. Samičí zárodečníky se nepohybují. Svým tvarem a způsobem růstu se mechové rostlinky přizpůsobují stanovišti.

Známe dvě růstové formy mechů – vzpřímené mechy a poléhavé nebo plazivé mechy. Mechy nežijí samostatně, ale vznikají životní formy – mechové povlaky, nízké trsy, vysoké trsy, polštářky, ocásky a klidně i záclony. Mechy umí dokonale hospodařit s vodou. Vodu přijímají celým povrchem, tudíž využijí i malé horizontální srážky – rosu.

A víte, že mechy mají i své klady? Zadržují vodu, zpevňují půdu, rašelina z nich lze použít jako fosilní zdroj energie. Pod mikroskopem jsou krásné !!!             

PS: otestovali jsme Chelát Fe 8% – roztok železa, a osvědčil se na likvidaci mechu (100 ml postřiku / 4 l vody / 5 m2).

Autor: Andrea Koderová

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..