Vstup na trávník v zimě zakázán nebo ne?

jahoda-kladivo-2Pravidelná péče o trávník má větší význam než jednorázové akce. O chození po trávníku v zimě se toho napsalo už hodně. Představte si čerstvou jahodu, lehce pomačkáte a necháte zmrazit. Pak jí dáte do misky a necháte rozmrznout. Bude mít stejnou strukturu, jako před zmražením..?

…samozřejmě nebude. Buňky se poškodily a nemají pevnost, jahoda je spíš vodnatá hmota ve tvaru jahody. Podobně se to děje i s buňkami stébel trávy. Když jsou zmrzlé, tak je mechanickým tlakem poškodíte. Stopy v trávníku mohou zůstat i týdny po nastartování nové sezóny.

trava-namrazaTrávník, který na povrchu rozmrzne, asi chůzí nepoškodíte, ale zase ho dokážete “rozčvachtat”. Proto po trávníku v zimě nechoďte, a pokud už musíte, nechoďte pořád stejnou „cestičkou“. Zkuste použít například tyčky s praporkem a vytvořte tak bariéry, přes které se nemá chodit. Může to fungovat na děti, psa i manželku či manžela. Pokud trávník někde rozčvachtáte, zkuste místo lehce pocukrovat pískem, který aspoň oddělí “bahnitou složku” od vašich bot.

img_20161209_124757A bonbónek na konec. Napadne sníh a někdo
k Vám přijede autem – líný soused, tchýně, kurýr se zbožím… Oni nevědí, nebo je spíš nezajímá, kde končí cesta a začíná trávník, pak se může stát, že vám přes trávník přejedou autem jako je to vidět na fotce. To je ohromná škoda a takto poškozený trávník se bude těžko regenerovat. Předpokládám, že ještě v květnu budou stopy po autě znatelné…

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..