Trávník před zimou

Pravidelná péče o trávník,má větší význam než jednorázové akce.
Pravidelná péče o trávník má větší význam než jednorázové akce.

Počasí letos skutečně odpovídá i datu v kalendáři. Osobně hodnotím letošní podzim jako velmi typický a z pohledu trávníků klidný.

Přesto mě zneklidňují četné dotazy na regeneraci trávníku koncem listopadu. Regenerace trávníku má smysl pouze v případě, že samotný pozitivní efekt z regenerace převýší nad stresem, který s tím souvisí. V individuálních případech a s bohatými zkušenostmi lze dělat nestandardní věci. Ale pokud si nejste jistí, raději už s trávníkem v listopadu a v prosinci nic nedělejte krom hrabání listí, v případě potřeby posekání a hnojení podzimním hnojivem.

Vertikutaci, aerifikaci nedělejte. Maximálně můžete lehce trávník zapískovat dávkou písku do 5 kg/m2.

Pro pokročilejší trávníkáře lze doporučit aplikaci bio přípravků na vyšší odolnost proti plísním, obzvláště proti plísni sněžné.

Obecně platí, že pokud se o trávník staráte pravidelně celý rok, není důvod dělat mimořádné zásahy na konci sezóny. Mnohem významnější je pravidelná péče než neplánované zachraňovací akce v nevhodný čas.

Pokud si nevíte rady co, kdy, jak dělat, doporučuji můj Roční plán péče o trávník. Jednoduchý kalendář, který dá vaší práci s trávníkem řád a přesnost.

2 komentáře: „Trávník před zimou

  1. Pane Sena chapu Vas prispevek tak, ze i v tomto obdobi mohu posekat travnik pokud mi od posledniho seceni na konci rijna jeste dostatecne vyrostl? Travnik je jiz pohnojen podzimnim hnojivem… Diky Marek

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..