Jak zavlažovat trávník v létě

Letošní červen a červenec máme opět jedny z velmi suchých a teplých. Ale neplatí to všude. Srážky přicházejí lokálně a někde prší relativně normálně a jinde jsou místa, kde nepršelo pořádně už víc než osm týdnů.

Jaké množství vody potřebuje trávník

Jak tedy zalívat trávník, aby vypadal dobře i o prázdninách. Velká chyba je nechat ho úplně vyschnout, protože přeschlá půda nebude schopná absorbovat následné srážky a bude se těžko a dlouho nasakovat, mezitím může voda odtéct mimo trávník.

Pokud Vám v květnu či červnu stačilo zalívat dávkou 20 litrů na metr čtvereční za týden, tak v suchých a tropických týdnech by ta dávka vody měla být aspoň dvojnásobná, tedy 40 litrů. Samozřejmě od těchto hodnot je potřeba odečíst přirozené srážky, vliv případného zastínění trávníku apod.

Jedná dávka závlahy by neměla být menší než 25 litrů, a to z důvodů, aby vůbec dosáhla ke kořenům a nasytila půdní profil aspoň do hloubky 10 cm.

Tipy pro trávník a červenec

Chybné zavlažování

Den co den vidím, jak téměř všichni, kdo mají automatickou závlahu, a někdy i ti s hadicí, zavlažují úplně nesmyslně. To znamená denně, někdy 2x denně pár minut. Takto se zalívá čerstvě vysetý trávník, nikoliv již zapojený vzrostlý trávník. Trávníku to škodí a je to totální plýtvání vodou.

Klidně až pominou vedra tak zkuste udělat změnu. Sečtěte si kolik minut za týden zavlažujete a tuto hodnotu pusťte do trávníku jen jednou týdně. Například denně 10 minut x 7 dní = 70 minut. To znamená, vody spotřebujete úplně stejně, ale trávník jí dostane mnohem víc a navíc jí dostane až ke kořenům. A věřte, že půdní profil za 7 dní nevyschne tak, aby Vám tráva uschla a už se nevzpamatovala.

Ochlazování trávníku při tropech

Při tropických dnech navíc můžete trávník přes den lehce ochladit, aby se snížila míra stresu z velkého odparu, který trávník po poledni má. Ochlazení uděláte tak, že trávník krátce pokropíte na 1 – 3 minuty. V podstatě jde jen o ochlazení vzduchu a listů. Ne, nebojte se, určitě tím trávník nespálíte, jak se v Česku traduje.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..