Celoroční trávníkové hnojivo, není pro každý trávník.

Je pro vás celoroční hnojivo?

Celoroční trávníkové hnojivo, není pro každý trávník.
Celoroční trávníkové hnojivo, není pro každý trávník.

Stále častěji se v nabídce výrobců objevuje takzvané celoroční hnojivo. Cílem tohoto hnojiva je snížit na minimum počet aplikací hnojiva během roku a zajistit stálý přísun živin o trávníku. Tak to je super produkt. To chci! Ale má to háček.

Hnojivo “All season” není pro každý trávník vhodný. A pro který trávník je tedy vhodné?

Základní předpoklad je, že má trávník bohatý kořenový systém. To znamená kořeny do hloubky 15 cm a více, vlásčitý kořenový systém, kde probíhá dobrá obnova kořenů. Důvod je takový, že pokud máte mělký kořenový systém, živiny se vyplaví pod dosah kořenů a hnojivo pak nebude účinkovat tak dlouho, jak výrobce avizuje. Například byste stejně museli hnojit třeba třikrát za rok.

A druhý předpoklad je, že v trávníku pohnojeném celoročním hnojivem nebudete dělat mechanické operace jako vertikutaci, vyčesávání apod. A to z důvodů, že tyto mechanické operace granule naruší a pak se všechny živiny uvolní okamžitě.

Proto toto hnojivo může fungovat dobře někde na chalupě, kde na jaře pohnojíte a zbytek roku se o trávník nechcete vyjma sekání starat. Na chalupě zase asi moc hnojit nechcete, protože tam máte studnu a nechcete si hnojivy zamořit vodu… No kdybyste přeci jen měli zájem o takovéto hnojivo, ale na přírodní bázi můžete si ho objednat zde.

Aplikaci celoročního hnojiva doporučuji provádět následovně:

  • 15. března – aplikace hnojiva Sport&Golf: 3,5 Kg/100 m2
  • 15. dubna – vertikutace a následně aplikace hnojiva All season: 6 kg/100 m2
  • Po zbytek roku, již žádná vertikutace.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..