Co ještě udělat před dovolenou – scénáře

Před odjezdem na dovolenou je dobré zkontrolovat zavlažování, především, že všechny trysky stříkají jak mají. Prověřte čidlo srážek, že závlaha vypne, když bude více pršet, aby se vám na zahradě neudělalo jezero.

Pokud by termín hnojení vyšel do doby, kdy nebudete doma, aplikujte ještě nyní hnojivo. Můžete dát třeba poloviční dávku a další až se vrátíte (záleží na typu hnojiva, vždy se řiďte návodem).

A především zorganizujte kosení. Pokud kosíte vřetenovkou, pokuste se s někým domluvit, zda by vám trávník nepostříhal. Přerušení vaší práce na trávníku na 14 dní a více, může kvalitu trávníku vrátit o týdny zpět.

Scénáře jak postupovat ve třech varinatách:

  1. zajistěte kosení vřetenovkou ve stejné frekvenci jako to děláte sami (ideální stav)
  2. zajistěte sekání rotační sekačkou aspoň jednou týdně (nouzový stav)
  3. snižte trávník na nejnižší únosnou míru, aby stále zůstal trávník zelený, klidně i opakovanou sečí každý den před odjezdem (maximálně ustřihněte 1/3 délky listů při jedné seči), pokud nemáte nikoho na kosení místo vás, trávník necháte po dobu dovolené nekosený a po návratu začnete kosit na nejvyšší nastavení a postupně, klidně i obden, výšku opět snižujte (poslední scénář).

5 komentářů: „Co ještě udělat před dovolenou – scénáře

    1. Díky za tip, docela povedené stránky. Ale teď jsem v rozpacích, zda ten web číst anebo ne 🙂 Abych se příliš nenechal ovlivnit a nedopadlo to, že udělám kopii jejich stránek… Spíš obráceně, budu dál pokračovat podle mé představy a pokud by vám něco chybělo, tak budu rád za každý tip. Pokusím se odpovědět podle sebe.

  1. No, kromě dovolené bych do seznam přidal i služební cesty… Na jaře jsem slavnostně pořídil vřetenovou sekačku (na cca 100m2 trávníku) abych následně doma absentoval 2. polovinu dubna, 2.5 týdne v květnu a 14 dní v červnu (konečně dovolená). Netřeba zmiňovat, že manželka to prostě neposeká.

    V dubnu a květnu ještě pracovalo jarní hnojení, takže po návratu jsem to musel vždy sesekat rotační sekačkou, neb na vřeteno to bylo příliš vysoké.
    Nevím jestli to bylo nesekáním nebo něčím jiným, ale rozrostly se mi tam takový hnízda – https://plus.google.com/photos/103433446833622712988/albums/6031209504602831841?authkey=CN-mvpyT6JCwVA

    V Červnu už to moc neroslo, o to víc bujely ty trávy v hnízdech, a je to všude! Ten trávník nikdy nevypadal nějak oslnivě, ale teď to vypadá vyloženě hnusně. Projel jsem to pročesávačem, trčící stébla pokosil, ale nemám pocit, že by to zničeho nic zmizelo :-O

    Nějaké doporučení co teď s tím?

    1. Tak při takovéto absenci je těžké udělat okrasný trávník s jakoukoliv sekačkou, obzvláště vřetenovou. Sezona má zatím 12 týdnu a z toho jste 6,5 týdne nebyl. Což skutečně na zázraky není.
      Doporučil bych v době, kdy budete doma, kosit co nejčastěji a hodně nízko, klidně před tím udělejte vertikutaci křížem. Prostě ten trávník skoro zavraždíte. Doporučil bych ho po té vertikutaci celý přesít kvalitní směsí, kde nebudou ty dlouze výběžkaté trávy, ideálně vyberte směs z kostřav. Potáhnete to milimetrem trávníkového substrátu od AGRO CS a zalívejte několikrát denně, jenom zvlhčujte. Kosení nízko, ale ideálně 2x týdně. Když to budete dělat 6-8 týdnů v kuse, budete mít nový trávník. Ale z detailu fotky není znát okolí a stanoviště, takže výsledek můžou ovlivnit i další faktory, které neznám.

  2. Rozumím. Delší absence se doufám nebudou opakovat a pokud jsem v doma, zvládám kosit 2x týdne. Díky za odpověď a radu. Naposledy jsem kupoval Aros Dekora, která by měla být na kostřavu bohatá zatímco, současná tráva z hřištní směsi.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..