Likvidace plevelu v trávníku

Aktuální počasí přeje trávě, je teplo, občas zaprší a pokud má trávník vše co potřebuje, musí prosperovat velmi dobře. Pokud nejste tedy na dovolené, poctivě stříhejte trávník, ideálně dvakrát týdně.

Je možné, že Vám v trávníku vyrostl nějaký plevel. Více o plevelu bude brzy v rubrice Škůdci => Plevel. Ale pro aktuální řešení situace je nejvhodnější aplikace postřiku proti dvouděložným plevelům. Nejúčinější prostředek na trhu je BOFIX, který obsahuje tři účinné látky, které likvidují nejširší spektrum dvouděložných plevelů (pampelišky, sedmikrásky, jitrocel, jetel…) Aplikace nemusí být plošná, pokud není zaplevelen celý trávník. Obvykle stačí, pokud si rozmícháte, v koncetraci dle návodu, ruční (třeba i litrový) postřikovač a jednotlivé plevele postříkáte individuálně.

Postřik se aplikuje na listy a dvě hodiny po aplikaci by nemělo pršet či byste neměli zavlažovat, aby účinek byl 100%. Plevel je zasažen komplexně včetně kořenů a rostlina začíná ihned odumírat. Každý druh rostliny “usychá” jinak rychle, proto se může zdát i za několik dní, že postřik neúčinkoval. Obbykle to není pravda, ale musí se déle počkat než se na rostlině odumírání projeví zřetelně. Takto zasažený plevel nevytrhávejte, nechte ho přirozeně odumřít, protože pokud ho vytrhnete, je velká šance, že uvolněné místo v trávníku rychleji než tráva zaplní jiný plevel nebo plevelná tráva. Když dvouděložný plevel necháte zetlít v trávníku, on se postupně zmenšuje a okolní tráva jeho místo postupně zaplňuje až zcela obsadí jeho původní místo.

2 komentáře: „Likvidace plevelu v trávníku

    1. Nevidím důvod, proč by truskavec nemelě zlikvidovat. Truskavec ptačí je také dvouděložný plevel. Popravdě, zatím jsem nenarazil v trávníku na žádný dvouděložný plevel, který by bofix nezlikvidoval…

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..