Sbírat nebo nesbírat trávu

Foto-Swardman (6)Mulčovat nebo sbírat trávu?

Otázka, kterou slyším během roku mnohokrát.

Chcete-li hezký a zdravý trávník, tak nemulčovat, ale sbírat trávu.

Proč? Proč, protože rozklad travních stébel, ať jsou sebemenší trvá v trávníku týdny, ale spíš měsíce. A pokud hrnete do trávníku každý týden novou a novou posekanou hmotu, bude tento materiál v trávníku narůstat.

Čím silnější vrstva takové plsti, tím horší je přístup vody a vzduchu ke kořenům. Pokud se ke kořenům neodstává vzduch, nedostane se tam ani voda, ani živiny. Travník jednoho dne zkolabuje.

Představte si hermeticky uzavřenou sklenici do které vložíte malou rostlinku čehokoliv. Sklenici ponoříte do kbelíku s vodou. Co je platné, že všude kolem je voda, když do sklenice se voda nedostane, nedostane se do sklenice ani čerstvý vzduch. Jak dlouho rostlina přežije v takovém prostředí?

Plst z rozsekané trávy funguje jako velmi účinná izolace, něco jako zateplovací vata, slisované sláma… Když prší, izolace pohltí jako houba spoustu vody, ke kořenům třeba ani žádná voda neprosákne. Taková plstěná houba dokáže vlhkost zase dlouho držet. To je však nevýhoda, čím déle je trávník v horní vrstvě vlhký, tím větší je šance, že se rozšíří mech, plísně… Jednoduše do okrasného trávníku mulčování nepatří.

Mulčování je vhodné do sadu, kde se kosí párkrát za rok a trávník není to podstatné.

5 komentářů: „Sbírat nebo nesbírat trávu

  1. Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor na robotické sekačky. Je to dobré řešení co se týká péče o trávník ? Chápu, že vřetenová sekačka je určitě lepší. Nezpůsobuje robotická sekačka ničení trávníku tím, že posečená tráva není sbírána, ale byť v miniaturních kouscích zanechávána v trávníku a tím znesnadňuje její závlahu a provzdušnění ? Děkuji za Váš názor. Daniel

  2. Dobrý den, tedy tím pádem robotické sekačky nebrat? Prodejce samozřejmě tvrdí, že ty kousky jsou tak malé, že se rozloží velmi rychle … Jak to prosím je? Lze mít pěkný trávník s robotickou sekačkou?

    1. Dobrý den, lze mít lepší trávník než máte nyní. Nelze mít lepší trávník, než když sekáte vřetenovou sekačkou. Vysvětlím, pokud člověk není zvyklí pravidelně sekat nebo na to nemá čas, tak může být robotická posun k lepšímu, oproti tomu sekat jednou za 14 dní. Pokud sekáte pravidelně vřetenovou, budete mít trávník špičkové kvality na úrovni špičkové fairwaye nebo i greenu. Více ve srovnání zde: https://www.swardman.com/cz/insider/srovnani-robotickych-a-vretenovych-sekacek/ Tomáš Šena

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..