Sněžka nebo Sněžka ?

Monographella_nivalis-2013-Brno
Sněžná světlerůžová plísňovitost trav – Sněžná plíseň – Sněžka

Sněžná světlerůžová plísňovitost trav – Sněžná plíseň  – Sněžka

Monographella  Nivalis

Počasí nám připravuje velké šoky. A nejen nám, ale i trávníkům. Nejdříve suché horké léto, suchý a teplý podzim a teď i zima, která není jako z pohádky.

Minulý týden to vypadalo, že si užijeme zimní radovánky. Z pohledu trávníkaření  jsme se těšili na mrazy, které zlikvidují tolik nežádoucí škůdce a zničí alespoň nějaké zárodky chorob. Dnes máme již pár dní výraznou oblevu a teplotní skoky z -10°C na + 10°C . Lidé i trávníky trpí.

Tyto vysoké teplotní rozdíly velmi prospívají plísním a houbovým chorobám. Jedna z velmi známých a nejrozšířenějších zimních plísní je tzv. plíseň sněžná. Není vázána na sníh ani na mráz, takže ji můžeme vidět již na začátku podzimu, v zimě i z jara, již při teplotách kolem +10°C. Na trávníku jsou vidět nepravidelná ohniska různé velikosti. Povrch je potažen jemnou pavučinou, drn je hnědý, odumřelý. Velmi náchylné jsou oslabené trávníky, trávníky zhutnělé, neuklizené (zbytky posečené trávy, spadané listí) a na podzim hnojené letním hnojivem s vysokým obsahem dusíku. Dostupná literatura se zmiňuje o výskytu na stinných místech, ale vídám ji i na místech slunných. Šíří se mechanicky – pohybem osob a zvířat po trávníku nebo různou technikou používanou při ošetřování trávníku. Postižená místa velmi těžko regenerují. Proto je důležité již na podzim dát trávníku dostatek draslíku formou pevného hnojiva (Pure Autumn) nebo formou postřiku (Pure Turf Mix). Nenechat trávník během zimy hladovět a pohnojit v nastavených dávkách i v těchto dnech (pokud trávník není zmrzlý nebo na něm neleží sníh). Na jaře vyčesat a holá místa dosít osivem bez jílku vytrvalého, který je velmi náchylný na tuto chorobu.

Chemická ochrana je k dispozici také. Různé postřiky nabízejí velké markety i malí obchodníci. Ale kdo by si chtěl na zahradách vytvářet chemické prostředí, že?

Každopádně stále platí dopřát trávníku pravidelnou péči, stejně jako o sebe pravidelně pečujete vy.

Autor: Andrea Blagoevová Koderová

1 komentář: „Sněžka nebo Sněžka ?

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..