Dosev trávníku na podzim

Setí trávníku, neboli dosev by měl být součástí pravidelné roční péče o trávník. Nemyslím tím lokální dosev poškozených nebo řídkých míst. Myslím tím celkový přesev celého trávníku. Často se setkám, že po 10 letech od založení nikdo trávník nepřesíval. A popravdě je to na něm znát. Ještě častěji se stává, že je trávník založen kobercovým drnem a “tím pádem” vzniká pocit, že trávník nevyžaduje skoro žádnou péči.

A právě pravidelný roční přesev trávníku dokáže mnohdy zachránit investici do kobercového trávníku nebo oživit již “starý” a prořídlý trávník. Doplněním nových druhů, zvýšením pestrosti odrůd, doplněním nově vyšlechtěných odrůd se trávník neustále obnovuje a vylepšuje. Samozřejmě za předpokladu, že se zvolí správná směs, která nenaruší původní ráz trávníku. Obvykle se chybuje u toho, když se parková směs, začne dosívat zátěžovou nebo regenerační směsí, která obsahuje “rychlé” a však jinak zelené jílky, které jsou pak příčinou flekatého trávníku. Pokud jílky, tak vysoce kvalitní, určené pro reprezentativní trávníky.

Osiva vybírejte pečlivě a pokud se pro nějakého výrobce a směs rozhodnete, snažte se ho držet i v dalších letech. Tím se vyhnete riziku trávníku typu “od všeho něco”. Doporučuji osiva z českých šlechtitelských stanic, které jsou zárukou nejvyšší kvality a především konzistencí nabídky.

Jak dosev udělat? Pořadí je následující:

  1. Vertikutace
  2. Vyčesání – vyhrabání
  3. Hnojení (pokud nebylo již hnojeno)
  4. Plošný přesev (cca 4 kg/100 m2)
  5. Todpressing – aplikace trávníkového BALENÉHO substrátu (AGRO Trávníkový substrát) cca 50litrů na 10 m2
  6. Zapravit substrát jemně hrabkami
  7. Lehce přiválcovat nebo klidně ponechat nepřiválcované
  8. Začít dle potřeby lehce a často zavlažovat
  9. Starý trávník kosit na nejvyšší výšku, tak aby se substrát s osivem nevysával (ideálně před kosením substrát zavlažit, aby byl těžký)

2 komentáře: „Dosev trávníku na podzim

    1. Dobrý den, lze, ale nebude to příliš úspěšné. Je to hodně závislé na počasí. Doporučuji dosev nebo přesev dělat do půlky září. Tomáš Šena

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..