Zahradní traktory a ridery

Zahradní ridery a traktory váží obvykle od 160 do 300 kg. Obsluha váží cca 80 kg. Naplněný koš mokrou trávou cca 50 kg. V součtu jsme na 300 až 450 kg reálné hmotnosti v provozu. Celá hmotnost traktoru a obsluhy se přenáší na trávník přes čtyři malá kolečka. Tento válcovací – zhutňovací faktor je velmi vysoký a trávník se rychle utuží, zatáhne, zhutní… Tráva začne řídnout, voda se hůře vsakuje, zůstávají kaluže, trávník po dešti dlouho “čvachtá”.

Selský rozum velí, čím lehčí stroj, tím pro půdu – trávník lepší. Pokud Vám skutečně záleží na výsledku, aby trávník vypadal, vybírejte, co nejlehčí stroje. U sekaček, které mají válce místo koleček se hmotnost ještě rozloží na větší plochu, což zase snižuje zhutnění až 7x oproti kolečkům. Válce lepší než kolečka, ručně vedený stroj lepší než traktor.

Traktory a ridery mají své místo v komunální zeleni, v parcích, v sadech, v rozlehlých trávnících nad 1500 m2.  Čím menší trávník, tím více se s traktorem či riderem budete točit na jednom místě, tím více trávník ujezdíte. Čím trávník je členitější, tím velký stroj bude nepřesněnjší v porovnání s ručně vedenou sekačkou, tím více se bude muset dosekávat strunou.

1 komentář: „Zahradní traktory a ridery

  1. Ono, když tráva trochu přeroste (ano, neměla by, ale někdy to tak dopadne) tak ten traktor, či obyčejná rotační sekačka, je k nezaplacení. Není to sice takový příjemný chodící relax jako s vřetenem, ale agresivní brutální síla která zlikviduje nechtěný porost.A po likvidaci může opět nastoupit vřeteno.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..