Vertikutace – kolikrát ročně?

Čím je trávník hustější, tím je vertikutace důležitější. Golfové greeny se prořezávají i každé tři týdny. Kvalitnímu trávníku vertikutace neublíží, naopak mu prospěje. Kvalitní vertikutátor trávu nevytrhává, ale pouze prořezává do drnu úzké drážky. V těchto drážkách je následně tráva silnější a odolnější.

Vertikutátor kromě rozřezání drnů a odnoží, také naruší plstnatou vrstvu nad kořenovým systém. Čím častěji vertikutaci provádíte, tím méně “stařiny” z trávníku bude, tím bude práce rychlejší a příjemnější. Ideální je dělat vertikutaci před hnojením a je nezbytné důkladně vyhrabat z trávníku i jemné kousky stařiny. Čím méně plsti a stařiny, tím více snížite rizika plísní, a také snížíte plýtvání vodou a hnojivy.

Pokud pracujete na anglickém trávníku, vertikutace 5x za rok by měla být dostatečná. Takže pokud se chystáte právě hnojit, zkuste před tím udělat právě vertikutaci.

2 komentáře: „Vertikutace – kolikrát ročně?

  1. Nekde jsem cetl doporuceni ze se nama hnojit dva dny po provedeni vertikutace. Z vaseho popisu to vypada ze hnojit se muze hned po vertikutaci. Muzete to prosim upresnit. Dekuji.

    1. Rozhodující je co uvádí výrobce hnojiva – jak a kdy se může aplikovat. Rozhodně to ale není obecné pravidlo, protože hnojivy, která používáme, hnojíme po vertikutaci hned a nikdy s tím nebyl sebemenší problém. Zajímal by mě tedy důvod, proč toto někdo uváděl?

      Naopak si myslím, že je lepší když granule zapadne do drážky po vertikutaci, protože se tím urychlí nástup učinku hnojiva.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..