Lipnice roční

Lipnice roční je plevelná tráva. A pokud je nyní ve vašem trávníku nějaký druh, který tam nepasuje, rychle se rozšiřuje a má světlejší barvu, tak je to s největší pravděpodobností lipnice roční. Tím, že je lipnice jednoděložná rostlina, nelze jí hubit selektivními herbicidy typu Bofix, které jsou pouze na dvouděložné plevely.

Můžete použít neselektivní herbicid, kde můžete střed rostliny (trsu) lehce potřít, ideálně houbičkou, roztokem herbicidu. Taková likvidace je nekompromisní, což vede k riziku, že potřete i rostliny, které v trávníku chcete. Dále to vede následně k žlutým flekům v trávníku v souvislosti s usycháním “ošetřené” rostliny.

Další variantou je omezení závlahy, protože je lipnice citlivější na vlhkost. Lipnice roční má mělký kořenový systém, takže jí sucho poznamená více než ostatní trávy. Toto je trošku sporné řešení, protože většina domácích trávníků má velmi zhutněný povrch, takže ani ostatní druhy trav nemají kořenový systém nějak extra hluboko, čímž je nedostatek závlahy může zasáhnout také negativně.

Námi ověřený způsob je mechanické omezování lipnice roční. Klidně se nebojte nasadit vertikutaci po 3 týdnech. Nejvíce zasažená místa berte i křížem. Sice tím lipnici roční úplně nevymýtíte, ale výrazně jí můžete omezit, a pokud ostatní druhy mají podmínky pro své působení optimální, snadněji budou čelit ofenzivě lipnice roční. Ještě se nestalo, že bychom lipnici roční podlehli a trávník byl zcela zaplevelen. Vždy jsme ten boj ustáli a již v průběhu sezóny byl trávník opět v kondici.

Pokud nemáte k dispozici vertikutátor a lipnice roční je jenom lokálně, můžete trsy nějakým jiným způsobem rozřezat nebo rozsekat. Např. ručně nožem nebo zakrajovačem okrajů.

Doporučení, snažte se mít trávník hustý, to je nejlepší prevence a starejte se o něj optimálně. Koste často. Čím častěji kosíte, tím můžete kosit níž. Tím zamezíte nadměrnému vysemeňování lipnice roční. Nejste-li schopní trávník zahustit, pravděpodobně máte utuženou vegetační vrstvu a tudíž, je potřeba povrch pískovat a propichovat-aerifikovat.

V zahraničí vědci pracují na vývoji ochranného postřiku, který by měl umět Lipnici roční likvidovat.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..